Met deze kledingtips scoor je punten op je sollicitatiegesprek

Als je gaat solliciteren en bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Naast je houding, het maken van oogcontact en je handdruk, is je kleding hierbij een zeer belangrijke factor. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf kunt maken om jouw sollicitatie outfit tot een succes te maken.

 1. Bereid je goed voor

Verdiep je van tevoren goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Onderzoek bijvoorbeeld eens de bedrijfswebsite. Heeft het bedrijf een formeel imago, of oogt het bedrijf meer casual? Hier kun je je kleding op aanpassen. Pas je sollicitatie outfit een paar dagen van tevoren en leg deze kleding apart. Poets een paar dagen van tevoren je schoenen. Als de schoenen zijn opgedroogd kun je deze nog eens oppoetsen met een droge doek. Hiermee krijgen ze meer glans. Hierdoor ga je goed voorbereid en met een rustig gevoel het sollicitatiegesprek in.

 2. Denk goed na over je outfit

Bij het samenstellen van een sollicitatie outfit is het belangrijk om goed na te denken over verschillende kleuren. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke associaties je wilt uitstralen en welke kleuren daarbij passen. Dit advies geldt voor elk onderdeel van je outfit. Als je hier een goede keuze in maakt laat je bovendien zien dat je oog voor detail hebt. Een waardevolle eigenschap!

Kies tot slot voor kleding die niet te strak, of te los zit. Door het dragen van niet passende kleding kom je al snel onprofessioneel over.

 3. Denk aan de accessoires

Voeg accessoires aan je outfit toe om jezelf van eventuele andere sollicitanten te onderscheiden. Ook hiermee laat je zien dat je oog voor detail hebt. Denk bij accessoires bijvoorbeeld aan een pochet, bretels, een dasspeld of een kraagpin.

 4. Vlak voor het gesprek

Je wilt tijdens het sollicitatiegesprek geen gekreukte kleding dragen. Strijk je kleding daarom wanneer het nog licht vochtig is. Hierdoor kun je kreukels gemakkelijker uitstrijken. Hou je kleding kreukvrij door te blijven staan in het openbaar vervoer, of je jasje op te hangen als je met de auto reist.

Bekijk de infographic voor een volledig overzicht met sollicitatiekleding tips!

Dit artikel is geschreven door Robin Hendriks van Schulte Herenmode.

 

2018-03-08T20:25:40+00:00