Nevenactiviteiten en hobby’s: wel of niet noemen in je cv?

  • Nevenactiviteiten op mijn CV? Nee joh, dat is privé, daar heeft een werkgever niks aan.
  • Hobby’s? Waarom zou ik die noemen. Het is een kleinigheidje en doe het vooral voor de lol
  • Vrijwilligerswerk doe ik al jaren. Is dat iets wat op een cv kan benoemd worden dan?

Niet noemen in je cv?
We zien als trainers tal van cv’s waarbij nevenactiviteiten worden weggelaten. Als we doorvragen of en wat voor nevenactiviteiten mensen hebben, dan horen we vaak hele mooie en relevante werkzaamheden die het ‘profiel’ van de werkzoekers juist versterken. Hoe ga je om met nevenactiviteiten op je cv?

B.v. in het bestuur van een voetbalvereniging of van een VvE, vrijwilliger in een verzorgingshuis, trainer bij een sportclub, schuldhulp- of taalmaatje via een vrijwilligersorganisatie, etc

Nevenactiviteiten niet relevant?
Men denkt vaak dat het voor werkgevers totaal irrelevant is om te noemen. Het is iets privé, iets ‘kleins’, is de reactie. Door het niet te noemen, doe je jezelf tekort en dat is jammer. Zeker als je met je nevenactiviteit de verbinding kan maken met de vacature waarop je solliciteert.

Hobby’s en nevenactiviteiten zeggen namelijk veel over jou als persoon, je kwaliteiten, je interesses en je tijdsbesteding. Voor de werkgever vaak relevante info om te lezen. En soms ontstaan daar de leukste gesprekken over tijdens het sollicitatiegesprek.

NB: niet elke hobby of nevenactiviteit is relevant. Beoordeel relevantie bij elke nieuwe sollicitatie en of je het dus benoemd in je cv.

In #HetGroteSollicitatiespel is deze vraag bewust meegenomen (zie afbeelding). Oefen en wees voorbereid om in het sollicitatiegesprek op een vraag hierover en probeer in jouw antwoord de koppeling te maken naar de  skills en werkervaring die worden gevraagd in vacature.

2018-03-08T20:23:34+00:00